Sosyal medyada "#reklam" etiketi ne zaman kullanılır? Kimler yükümlüdür?
- Pan & Partners
- 7 Ağu 2024
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 Ağu 2024
Sosyal medyada kimler #reklam etiketini kullanmak zorundadır?
Sosyal medya hesabı üzerinden kendisine veya reklam verene ait bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla pazarlama iletişiminde bulunan kişiler aşağıda detay vereceğimiz durumlarda #reklam etiketini kullanmak zorundadır.
Genel algının aksine #reklam etiketi kullanımı yalnızca influencerları değil tüm sosyal medya kullancılarını ilgilendiren bir husustur.

Yazımızda, sosyal medyada #reklam etiketinin kullanım koşullarını ele alacağız.
Hangi koşullarda paylaşımlarımızda #reklam etiketini kullanmalıyız?
Reklam verenden maddi kazanç ve/veya ücretsiz ya da indirimli mal veya hizmet gibi faydaların sağlandığı paylaşımlarda, sosyal medya kullanıcı tarafından aşağıda yer vereceğimiz ilgili etiketi kullanması gerekmektedir.
Kılavuz koşullarını sağlayan paylaşımım için hangi etiketleri kullanmalıyım?
Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam Ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz'unun 7. 8. 9. ve 10. maddelerinde yer alan uygun etiketi kullanarak paylaşım yapabilirsiniz.
Aşağıda detaylı olarak kullanılması gereken etiketlere değinmekteyiz:
Youtube, Instagram Tv gibi video paylaşım mecralarında video içinde yahut videonun başlığında yahut açıklamasında, "daha fazla oku" gibi bir alana tıklamak zorunda bırakmadan aşağıdaki cümlelerden en az birinin kullanılması gerekmektedir.
“Bu video [reklam veren] reklamlarını içermektedir.”
“Bu video, [reklam veren] ile ücretli işbirliğini içermektedir.”
“[Reklam veren]’in destekleri ile.”
“Bu ürünleri [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
“Ürünleri bana gönderdiği için [reklam verene] teşekkürler.”
Instagram, Facebook, Twitter gibi fotoğraf ve mesaj paylaşım mecralarında paylaşılan fotoğrafın ve/veya mesajın içinde ya da altında veya açıklamalarında reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biriyle birlikte aşağıdaki etiket ya da açıklamalardan en az birinin kullanılması gerekmektedir.
#Reklam/Tanıtım
“@[Reklam veren] ile işbirliği”
“@[Reklam veren] tarafından sağlandı.”
“@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”
Podcast aracılığıyla yapılan reklamlarda yayının başında, ortasında ve sonunda, yazılı ve sözlü olarak aşağıdaki açıklamalardan en az birinin kullanılması gerekmektedir.
“Bu podcast, [reklam veren] hakkında reklam içerir.”
“Bu podcast, [reklam veren] ile ücretli bir işbirliğinden oluşmaktadır.”
“[Reklam veren]’in destekleri ile.”
“Ürünleri (podcastimde bahsettiğim) [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
Snapchat ve Instagram hikâyeleri gibi içeriğin yalnızca kısa süreliğine görülebildiği reklamlarda, paylaşım süresince, reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biriyle birlikte aşağıdaki etiket ya da açıklamalardan en az birinin kullanılması gerekmektedir.
#Reklam/Tanıtım
“@[Reklam veren] ile işbirliği”
“@[Reklam veren] tarafından sağlandı.”
“@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”
Paylaşımlarda dikkat edilmesi gereken önemli durumlar nelerdir?
Kılavuz gereği, aşağıdaki hususlarda sosyal medya kullanıcısının yükümlülükleri belirlenmiş olup, sosyal medya kullanıcılarının dikkatle okumasını tavsiye ederiz!
Sosyal medya kullanıcıları,
-Henüz deneyiminin bulunmadığı bir mal veya hizmete ilişkin, tüketiciler nezdinde o mal veya hizmeti onaylayacak ya da deneyimlediği algısı yaratacak şekilde ticari reklam amacıyla paylaşımda bulunamaz.
-İlgili mevzuatına aykırı olacak şekilde bir mal veya hizmete ilişkin sağlık beyanında bulunamaz.
-Bir mal veya hizmete ilişkin nesnel, ölçülebilir, sayısal verilere dayanmayan ve ispatı mümkün olmayan bilimsel araştırma ve test sonuçları hakkında iddialarda bulunamaz.
-Doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar ile sağlık kuruluşları tarafından sunulan mal veya hizmetlere yönlendirmede bulunamaz, bu mal veya hizmetlerin tanıtımını yapamaz.
-Kendisine reklam veren tarafından hediye edilmiş bir mal veya hizmeti kendisinin satın aldığı izlenimi oluşturamaz.
-Bir mal veya hizmetin ticari reklamına ilişkin herhangi bir reklam verenden maddi kazanç ve/veya ücretsiz ya da indirimli mal veya hizmet gibi faydalar sağladığı süre boyunca kendisinin sadece bir tüketici olduğu izlenimi oluşturamaz.
Herhangi bir malın ticari reklamında, efekt veya filtreleme uygulamalarını kullanması durumunda görüntünün filtrelendiğini açıkça belirtir.
-Sosyal medya aracılığıyla bir mal ve/veya hizmet hakkında iletişim kurmak için sistematik olarak sahte veya var olmayan kimlikleri toplu olarak oluşturamaz ve/veya kullanamaz.
Kılavuz gereği etiket kullanmam gerekirken kullanmaz isem ne olur?
Sosyal medya kullanıcısı aracılığıyla yapılan reklamların, açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi ve ayırt edilebilir olması zorunludur. Her türlü iletişim aracında olduğu gibi sosyal medyada da sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaktır. Bu kurallara uyulup uyulmadığı Reklam Kurulu tarafından denetlenmekte ve kurallara aykırı davranıldığının tespiti halinde sosyal medya kullanıcısına para cezası uygulanmaktadır.
Reklam Kurulu'nun kararını yargıya taşıyabilir miyim?
Reklam Kurulu kararları yargı denetimine tabidir. 6502 sayılı Kanunun Md. 78 hükmü uyarınca Reklam Kurulu tarafından verilen idari yaptırım kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 30 günlük süresi içerisinde idare mahkemelerine dava açabilirsiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Sosyal medya kullanıcılarının kılavuzda belirtilen etiketleri hukuka uygun kullanmaları önem arz eder. Kılavuz gereği etiket kullanılması gereken paylaşımda etiket kullanılmaması halinde Reklam Kurulu tarafından idari yaptırım cezasına maruz kalınabileceği gibi, yersiz etiket kullanılması da Vergi Hukuku açısından mağduriyet yaratabilir. Dolayısıyla, sosyal medya paylaşımlarındaki reklamlarla ilgili yasal süreçler hakkında bir avukata danışmanız önemlidir.
Pan & Partners olarak, tüm yasal süreçlerde her zaman yanınızda olduğumuzu ve hukuki destek vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.
Unutmayın: İlgili etiketleri nerede kullanacağınızı bilmeniz cezai ve idari yaptırıma uğramamanız için çok önemlidir!
Not: Bu yazı, bilgilendirme amaçlıdır ve yasal tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu ile ilgili yasal düzenlemeler ve haklarınız hakkında bilgi edinmek için bir avukata danışmanız tavsiye edilir.
Comments